Aanbevolen Wijn


Rueda D.O.

Het herkomst gebied Rueda, Spanje (Denomination of Origin Rueda (V.C.P.R.D.) is gereguleerd sinds 1980. De geschiedenis van deze wijnen gaat echter bijna 5 eeuwen terug, toen deze wijnen als hofwijnen gebruikt werden gedurende de periode van de Katholieken Monarchieën.
De productiegebieden liggen: 1) op het hoge plateau van de Duero rivier, bij de Valladolid provincie, 2) kleine delen van Ávila en 3) kleine delen van Segovia. De bodem wordt gevormd door een ophoping van riviersediment. De druiven groeien in “arme” grond, met goede ventilatie en drainage. Het klimaat is extreem continentaal: droog, koud met weinig regen (gemiddeld 407 mm/jaar). De winters duren lang met relatief veel vorst. Zomers zijn kort, droog en heet. De amplitude in de zomer (verschil tussen dag en nacht temperatuur) bedraagt soms 25º C. Dit vorm een perfecte basis voor een goede zuur en suiker balans in de druiven.
In het D.O. Rueda groeien alleen druiven voor witte wijn. De belangrijkste variëteit is de Verdejo, de lokale druif die de wijnen hun echtheid en karakteristieke kwaliteit geven. Andere varieteiten zijn Viura, Sauvignon Blanc and Palomino Fino.

Alle wijnen uit de D.O. RUEDA zijn witte wijnen. De classificatie is als volgt:
RUEDA SUPERIOR
Deze wijnen bestaan voor minimaal 75 % uit Verdejo druiven. In veel gevallen worden ze als cépage wijn op de markt gebracht. Ze hebben een fruitig boeket met een nuance van anijs. Ze hebben een stevige 'body' en aan lange afdronk. Hun kleur is stro-geel met tinten groen en/of staal. Meestal worden ze als jonge wijn in de markt gezet, hoewel van deze wijn ook Crianza, Reserva en op hout gelagerde versies bestaan.

RUEDA SAUVIGNON
Deze wijnen bestaan voor 100% uit Sauvignon Blanc, welke zich perfect heeft aangepast aan het regionale klimaat en de regionale bodem. Hun boeket van tropisch fruit is enorm intens.

RUEDA
Er bestaat soms verwarring over wat Rueda wijnen nu precies zijn. Rueda wijn is niet het zelfde als Rueda Verdejo wijn. Rueda wijn bestaat voor minimaal 40 % uit Verdejo of Sauvignon Blanc druiven. Het zijn jonge wijnen, fris, plezierig en net een beetje lichter door het gebruik van de Viura druif.

RUEDA ESPUMOSO (mousserende wijn)
De wijnen worden gemaakt met de traditionele methode (gisting op fles) met niet minder dan 75 % Verdejo. Ze gisten minimaal 9 maanden op fles. Er zijn drie typen: Brut Nature (extra dry), Brut (dry) en Semiseco (medium dry).

DORADO en PÁLIDO NUEVO
Deze nobele droge wijn gevormd door verouderd door oxidatieprocessen hebben een mahonie kleur en een sterk intens boeket. Alcohol percentage is minimaal 15%. Dit zijn de historische wijnen van Rueda, een relikwie van de meest oude tradities van deze regio.
Alle wijnen die als V.C.P.R.D. Rueda op de markt worden gebracht, worden onderworpen aan strikte kwaliteitscontroles, zowel analytisch als proefondervindelijk.