startpagina


Rioja Wijn

Rioja Garantiezegel - Spaanse wijnDe historische wijnstreek Rioja, gelegen in het koelere noorden van Spanje op een hoogte van 500-700 meter, wordt beschermd door het Cordillera Cantábriagebergte. Het is een wijnbouwgebied dat haar naam ontleent aan het riviertje Rio Oja welke in de Ebro uitmondt. De streek bestaat uit drie delen die elk hun specifieke wijn produceren:


- De Rioja Alta: met een atlantisch klimaat, heeft een wijngaard oppervlak van 20.941 ha. De wijnen uit dit gebied hebben over het algemeen "body" en iets meer zuurgraad wat ze geschikt maakt voor rijping op houten vaten. De grond wordt verdeelt in kleine gestructureerde klei-kalkgrond parcelen.

- De Rioja Alavesa met atlantische en mediterane klimaatsinvloeden heeft een wijngaard oppervlak van 10.494 ha. De bodega's uit deze streek maken voornamelijk wijnen met een hoog alcohol gehalte (13%) en een gemiddeld zuurte die de wijn geschikt maakt voor zowel directe consumptie (jonge wijnen carbonische rijping) alsook voor wijnen die rijpen op houten vaten. De grond voornamelijk op berghellingen is van harde roodachtig klei- en ijzerhoudende aarde met grote keien. Het noordelijke deel van het wijnbouwgebied ligt voor een klein deel (Alava) in de provincie Navarra.

-De Rioja Baja heeft meer mediterane klimaatsinvloeden en een oppervlak van 16.951 Ha. Het brengt voornaamlijk rode wijn en rosé's voort. De grond is vlak met behoorlijk veel diepte met grote parcelen wijnbouwgrond. De Rioja baja wijnen bezitten een goed aromatische fris bouquet. De Rioja Baja is het laagland waar de rivier de Ebro met zijn bedding een dal heeft gecreërd en het land een vruchtbare alluviale bodem heeft gegeven. Het microklimaat van de rivier de Ebro, de vallei met kalk en afzettingen van klei dragen bij aan het specifieke karakter van de Rioja Baja wijn.

De toegestane druifsoorten door controle instituut "Consejo Regulador" zijn voor

Rood:
- Tempranillo
- GarnachaTempranillo (Rioja - Spaanse Wijn)
- Graciano
- MazueloWit:
- Viura
- Malvasía
- Witte Garnacha

Wijnsoorten
Rood: "Tintos"
Rosé
Wit

Crianza (op eikenhoutenvaten gerijpte wijn)
Tinto Joven, Jonge rode wijn van één of twee jaar oud.
Tinto Crianza, heeft minimaal 12 maanden op vaten gerijpt en 6 op de fles.
Tintos Reserva, is een crianza van 36 maanden, waarvan minimaal. 12 maanden op vaten.
Gran Reserva, is een crianza van 60 maanden, waarvan minimaal 24 maanden op vaten

Voor ongeveer de helft van de wijnproductie is de houtrijping belangrijk, dit geldt zowel voor de rode als de witte wijn. De rode wijn: is voor zo'n 60% afkomstig van de tempranillo druifsoort, andere druivenrassen die gebruikt worden zijn de garnacha, de mazuelo en de graciano.
Witte wijn wordt meestal met de viura druif gemaakt

In 1991 kreeg het hele gebied de status Calificada van het controle instituut Consejo Regulador. Dit ging gepaard met nog strengere eisen

De streek kent zo'n 17.000 wijnboeren, 160 bodega's, 48.400 ha. En is goed voor 2 miljoen hectaliter wijn. Dit zijn meer an 650.000 vaten.
Sinds 1925 heeft het gebied al een kwaliteitsgarantie, de zogenaamde "DO" Denominación de Origen. Dit werd dit in 1991 uitgebreid met nog strengere eisen en controles waardoor het de toevoeging "Calificada" mocht gebruiken.

Azabache