startpagina


Bierzo

Rioja Garantiezegel - Spaanse wijn


El Bierzo, ook wel de ‘poort naar Galicië’ genoemd, is een vruchtbare vlakte die aan beide kanten door bergen wordt omsloten. De streek is waarschijnlijk het beste bekend als natuurgebied wat het tegelijkertijd een ideaal wijnbouwgebied voor biologische wijnen maakt. Lieflijke berghellingen klimmen op naar stroken met pijnbomen en worden door de bergen tegen Atlantische invloeden beschermd.
Zowel qua landschap als qua wijnen gaat het hier om een overgangsgebied tussen de meseta en Galicië, met uitstekende rode varietalwijn gemaakt van één druivensoort met een aromatisch karakter de zogenaamde mencíawijnen en witte wijnen die gemaakt zijn van Chardonnay en Godellodruiven die in de naburige D.O. Valdeorras aangeplant staan. De lokale druivensoorten lenen zich prima voor het maken van uitstekende wijnen en met gebruik van de juiste wijnbereidingstechnieken is dit een zeer opvallend gebied.


Geschiedenis
Mencía, de druivensoort waaromheen de D.O. is ontstaan, is hier gebracht door pelgrims op de route naar Santiago de Compostela. Daarvóór hadden Romeinen hier al wijndruiven verbouwd, maar niet in grote hoeveelheden, omdat het grootste deel van het land voor mijnbouw werd gebruikt.
Op het moment dat Bierzo in 1985 de D.O.-status aanvroeg, waren zijn wijnen succesvolle blends van lokale – en andere druiven. Toen er in 1988 een voorlopige D.O. werd toegekend, gebruikten de wijnmakers inmiddels nieuwe technologie en maakten ze alleen nog wijn van lokale druivensoorten.

Geografie
Het Bierzo-gebied ligt op de westelijke grens van de provincie León in de lange, beschutte vallei van de rivier de Sil, die ligt tussen de Montes de León en de Cordillera Cantabrica. Het omvat ook de dalen van de aanvoerrivieren van de Sil. De belangrijkste steden zijn Ponferrada en Villafranca del Bierzo. Geografisch gezien is het dal een soort eiland, met zijn eigen klimaat en bodemsoorten. Aan de westkant grenst het aan Galicië, waar de siërras van Caurel en Las Ancares een natuurlijke barrière tegen de vochtige westelijke winden vormen.
De wijngaarden bevinden zich op de bergflanken tussen 450 en 1.000 meter hoogte en staan aangeplant in een losse, leisteenachtige, alluviale bodem, die behoorlijk vruchtbaar is. Daarnaast is er ook wat zand en zanderig graniet.

Klimaat
Het dal heeft een beschut microklimaat dat de harde kantjes van het continentale klimaat van de meseta afhaalt en tevens ook de soms zeer koude wintertemperatuur tempert. Alleen vorst en hagel komen zo nu en dan voor. Incidenteel is er storm en buitensporige zomerhitte komt ook voor. Er is ruim voldoende zonlicht en minder regen dan in Galicië, maar nog altijd voldoende, ongeveer 721 mm per jaar. De gemiddelde jaartemperatuur ligt op 12,3°C.

Wijnbouw
Mencía, de belangrijkste blauwe druivensoort hier, neemt zo’n 70% van de wijngaarden in beslag en wordt nog altijd aangeplant, terwijl de aanplant van Doña Blanca (10%) afneemt. Merlot, Cabernet Sauvignon en Tempranillo zijn experimentele blauwe druivensoorten en Godello, de witte druif die de ster van het naburige Valdeorras is, wordt ook aangeplant (ca. 1,5%). De wijngaarden worden zowel op terrassen als op hellingen aangelegd. De wijnstokken worden op trellis geleid met 3 meter tussenruimte en deze plantwijze vervangt de traditionele smalle rijen met 1,5 m tussenruimte. Regelmatig komen peronospora en oïdium voor, evenals de incidentele botrytis. Ze worden bestreden door te sproeien. Als er af en toe mot of rode spinnen voorkomt, wordt deze met insecticiden bestreden. De oogst start tussen 15 en 20 september.

Wijnbereiding
De meeste bodega’s in Bierzo hebben geïnvesteerd in roestvrijstalen pneumatische persen en watergekoelde gistingstanks. De jonge wijnen en de wijnen die per oogstjaar geclassificeerd zijn, maar geen houtrijping hebben, moeten organoleptische – en chemische tests van het Consejo Regulador doorstaan. Deze wijnen ontwikkelen zich goed op vat en er zijn wijnen die op vaten van kersen- en appelhout rijpen, naast het meer algemeen gebruikte Amerikaanse eikenhout.

Wijnen
Er zijn twee soorten witte wijn: de soort die gemaakt wordt van een blend van Doña Blanca, Godello en Palominodruiven en witte mousserende wijnen die gemaakt worden van Doña Blanca. Rosés mogen alleen van blauwe druivensoorten gemaakt worden, met tenminste 50% Mencía, of uit een blend van rode – en witte druivensoorten. Tot op heden zijn er weinig witte – of rosé CrianzaHet Spaanse woord voor het gecontroleerd ouderen en rijpen van de wijn, waardoor deze speciale kenmerken ontwikkelt. De term wordt in het algemeen gebruikt om een willekeurige geouderde wijn aan te duiden. ‘Vino de crianza’ is de omschrijving van een kwaliteitswijn die gedurende tenminste twee jaar op hout en fles geouderd is.- of ReservaClassificatie voor Spaanse wijnen die de wijnen beschrijft die na een bepaalde ouderingstermijn in hout of op fles verkocht mogen worden. Om als ‘reserva’ geclassificeerd te mogen worden moet een rode wijn teminste 36 maanden op hout of op fles geouderd zijn, waarvan tenminste 12 maanden op eikenhouten vaten. Voor witte – en rosé wijnen geldt dat de ouderingstermijn minstens 24 maanden is, waarvan tenminste 6 maanden op eikenhouten vaten.wijnen op de markt, hoewel de D.O.-regels deze wel toestaan.

Rode wijn, waaruit de productie voor het grootste deel bestaat, bestaat er in vier typen: jonge wijnen, gemaakt van tenminste 70% Mencíadruif; Vinos Viejos Sin CrianzaHet Spaanse woord voor het gecontroleerd ouderen en rijpen van de wijn, waardoor deze speciale kenmerken ontwikkelt. De term wordt in het algemeen gebruikt om een willekeurige geouderde wijn aan te duiden. ‘Vino de crianza’ is de omschrijving van een kwaliteitswijn die gedurende tenminste twee jaar op hout en fles geouderd is. (Oude wijnen zonder CrianzaHet Spaanse woord voor het gecontroleerd ouderen en rijpen van de wijn, waardoor deze speciale kenmerken ontwikkelt. De term wordt in het algemeen gebruikt om een willekeurige geouderde wijn aan te duiden. ‘Vino de crianza’ is de omschrijving van een kwaliteitswijn die gedurende tenminste twee jaar op hout en fles geouderd is.-rijping) die niet op hout hebben gerijpt, maar wel een tijd op tank of in de fles hebben gelegen; en CrianzaHet Spaanse woord voor het gecontroleerd ouderen en rijpen van de wijn, waardoor deze speciale kenmerken ontwikkelt. De term wordt in het algemeen gebruikt om een willekeurige geouderde wijn aan te duiden. ‘Vino de crianza’ is de omschrijving van een kwaliteitswijn die gedurende tenminste twee jaar op hout en fles geouderd is.'s en ReservaClassificatie voor Spaanse wijnen die de wijnen beschrijft die na een bepaalde ouderingstermijn in hout of op fles verkocht mogen worden. Om als ‘reserva’ geclassificeerd te mogen worden moet een rode wijn teminste 36 maanden op hout of op fles geouderd zijn, waarvan tenminste 12 maanden op eikenhouten vaten. Voor witte – en rosé wijnen geldt dat de ouderingstermijn minstens 24 maanden is, waarvan tenminste 6 maanden op eikenhouten vaten.'s die gemaakt zijn volgens de nationaal vastgestelde ouderingsregels.

Wijngaarden:  
Door wijngaard bedekt areaal 4.274 ha
Druivenproducerend areaal 100%
Hoogte van de wijngaarden 450 – 1.000 m
Bodemtypes Alluviale dalen, leisteen op de hoogten
Belangrijkste druivensoorten (w) Godello, Doña Blanca
Belangrijkste druivensoorten (r) Mencía
Toegestane druivensoorten (w) Malvasía, Palomino
Toegestane druivensoorten (r) Garnacha Tintorera (Wijn die wordt gemaakt van blauwe druivensoorten (soms gemengd met witte druiven) en op de druivenschillen vergist worden zodat rode wijn ontstaat. De kleur van de wijn kan uiteenlopen van kersenrood tot blauwzwart.)
Experimentele druivensoorten (r) Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo
Geleiding en snoeien Goblet, in trellis
Belangrijkste onderstokken Rupestris de Lot
Biologische wijnbouw 2 % (onze bodega! al sinds 1992)
   
Productie:  
Maximaal toegestane oogst 11.000 kg/ha
Alcoholpercentage van de wijn:  
Wit Min.11 %
Rosé Min. 11%
Rood Min. 12%
Rijping op hout
Crianza Min. 6 maanden op hout, 2 jaar in totaal
Reserva Min. 12 maanden op hout, 24 maanden op fles; vrijgave op 1 januari 4 jaar na het oogstjaar
   
   
   
   
   

Bierzo